Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 februarie 2010

Reţete şi secrete ale frumuseţii naturale


O bună alternativă la cosmeticele care conţin substanţe sintetice sunt produsele pregătite acasă, din ingrediente naturale uşor de procurat şi bine tolerate de organism. Vă prezentăm în continuare câteva idei simple pentru astfel de produse. Pornind de la acestea veţi putea apoi să vă creaţi propriile reţete, conform preferinţelor şi necesităţilor personale.
Produse pentru îngrijirea tenului

Laptele de migdale este un demachiant potrivit pentru toate tipurile de ten. Acesta se poate prepara din 50g migdale dulci, 200ml apă de trandafiri sau de portocal, 1g pulbere din rădăcină de angelică. Migdalele se pisează turnând câte puţină apă de trandafiri, se adaugă rădăcina de angelică şi se amestecă bine totul. Pentru tenul uscat se poate prepara un demachiant special din 100ml apă de trandafiri sau de portocal încălzită puţin (maxim 30ºC) pentru a putea dizolva în ea o lingură de miere şi 20g lapte praf; se adaugă 20ml ulei de migdale dulci şi 20ml ulei de avocado; se păstrează la frigider. Cantităţile sunt suficiente pentru mai multe utilizări, de aceea e bine ca aceste creme naturale să fie păstrate la frigider, de preferinţă în recipiente din sticlă.

O dată pe săptămână se poate realiza un tratament pentru curăţarea pielii şi îndepărtarea celulelor moarte. Acesta constă în masarea blândă a pielii (după ce a fost umezită în prealabil cu apă) cu mălai, cu tărâţe de grâu ori cu un amestec din: un pahar mălai, o jumătate de pahar făină de grâu, un pahar lapte praf. Amestecul este suficient pentru mai multe utilizări, între timp păstrându-se într-o cutie închisă ermetic. După masaj, pielea se clăteşte cu apă din belşug. Tot săptămânal se pot face băi de aburi şi se pot aplica măşti din fructe, smântână, miere, drojdie de bere, fiecare contribuind în modul său specific la întreţinerea frumuseţii şi prospeţimii tenului.

După demachiere este binevenită o loţiune pentru faţă. O astfel de loţiune poate fi preparată simplu din 50ml apă de trandafiri sau de portocal, o jumătate de linguriţă de miere, 50ml apă de hamamelis şi 10 picături tinctură de muşeţel. Se dizolvă mierea în apa de trandafiri şi apa de hamamelis puţin încălzite, se adaugă tinctura de muşeţel, se pune amestecul într-un recipient din sticlă de culoare închisă şi se agită. Pentru tenul gras se poate prepara o loţiune din 80ml apă de hamamelis şi 20ml tinctură de salvie în care s-au dizolvat 4 picături ulei de rozmarin. Iar pentru tenul uscat şi sensibil este recomandată o loţiune din 90ml apă de trandafiri sau de portocal şi 10ml tinctură de gălbenele. Acestea, de asemenea, sunt cantităţi suficiente pentru mai multe utilizări şi e recomandabil ca, între timp, să fie păstrate în frigider.

Una dintre cele mai vechi reţete de cremă pentru faţă a fost inventată de către greci şi se compunea din ceară de albine, ulei şi apă. O astfel de cremă, dar mai îmbogăţită, poate fi preparată din: o lingură ceară de albine, 150ml ulei presat la rece (poate fi de porumb, de măsline, de susan), o lingură gel de aloe vera, două linguri unt clarificat, câteva picături de ulei volatil (muşeţel, lavandă, portocal sau un altul, după preferinţe). Ceara de albine se topeşte în puţină apă fierbinte, apoi se adaugă treptat untul clarificat, gelul de aloe vera (care în prealabil a fost amestecat împreună cu uleiul) şi uleiul volatil. Se pot adăuga şi câteva picături de ulei de migdale pentru efectul antirid al acestuia. Se amestecă continuu până când crema se răceşte, apoi se pune într-un vas de porţelan în care se păstrează la frigider. Din 20-30 picături de ulei de migdale amestecate în 20g unt clarificat se poate prepara o cremă foarte eficientă contra ridurilor fine din jurul ochilor; şi aceasta se păstrează în condiţii mai bune la frigider.

Igiena gurii şi a dinţilor
Pentru aceasta putem prepara în casă un praf pentru dinţi din 40g coajă de portocală netratată lăsată la uscat până a doua zi şi amestecată apoi cu 30g frunze de mentă pulbere şi cu 10g sare de mare. Se mai poate prepara o pastă de dinţi naturală din pulpa de la o lămâie amestecată cu o linguriţă frunze de salvie mărunţite, o linguriţă pulbere din rădăcină de stânjenel, o jumătate linguriţă ulei de scorţişoară şi puţină apă distilată, atât cât să se formeze o pastă groasă. Ambele se păstrează în recipiente cu capac. Ca apă de gură poate fi folosită tinctura de arnică (în proporţie de câteva picături la un pahar cu apă), aceasta având efect antiinflamator.
 
Iată şi o reţetă pentru balsam de buze: două linguriţe de ceară de albine se topesc pe baie de aburi, apoi se amestecă cu o linguriţă de apă de trandafiri, o linguriţă de ulei de sâmburi de struguri şi două linguriţe de ulei de migdale dulci. Se lasă să se răcească şi se păstrează într-o cutiuţă cu capac.

Reţete pentru îngrijirea şi menţinerea frumuseţii naturale a părului

Părul normal poate fi îngrijit cu succes cu ajutorul unui şampon preparat dintr-o linguriţă de fulgi de săpun natural (se obţin foarte simplu dând pe răzătoarea mică săpunul respectiv), 100ml de apă, uleiuri esenţiale sau extracte de plante. Modul de preparare este următorul: se pune apa la fiert, iar când începe să fiarbă se ia de pe foc şi se adaugă fulgii de săpun amestecând până la dizolvarea acestora. După răcire se adaugă 2-3 picături din uleiul esenţial ori extractul de plante preferat. Cantitatea este suficientă pentru o spălare.

O reţetă mai elaborată pote fi obţinută din: 8 linguri flori de muşeţel uscate (ori salvie în cazul părului închis la culoare), o lingură mentă uscată, 2 linguri rozmarin, 600ml apă distilată, 60g fulgi de săpun natural, 3 picături ulei de eucalipt sau mentă, 2 linguri alcool. Se prepară astfel: din apă şi plante se face un decoct, care se lasă încă 30 minute acoperit, după care se strecoară presând bine plantele. Se încălzeşte din nou şi se adaugă fulgii de săpun amestecând până la dizolvarea lor. După răcire se adaugă alcoolul amestecat cu uleiul volatil, se toarnă într-un recipient închis ermetic şi se mai ţine 3-4 zile la temperatura camerei, înainte de prima utilizare, apoi se păstrează în acelaşi recipient.

Un şampon purificator poate fi obţinut din 100ml apă distilată, 20g rădăcină de tătăneasă tocată, 2 gălbenuşuri, 20ml alcool de 50%. Din rădăcina de tătăneasă se prepară un macerat (timp de 3-6 ore), după care se înfierbântă, se strecoară şi se adaugă gălbenuşurile şi alcoolul. Se aplică în două reprize pe părul ud, se masează pielea capului şi se clăteşte părul de fiecare dată.

Pentru părul uscat şi deteriorat este potrivit un şampon cu gălbenuş de ou şi cu miere preparat în modul următor: se amestecă bine cu telul un albuş, două gălbenuşuri, o linguriţă de miere, o lingură ulei de măsline presat la rece şi sucul de la o lămâie. Se aplică pe părul ud şi se masează, după care se lasă să acţioneze puţin şi apoi se clăteşte părul cu apă din abundenţă.

O dată pe lună se poate aplica acestui tip de păr o cură nutritivă din: 50ml ulei de migdale, 30ml ulei de floarea-soarelui, 30ml ulei de nucă, 30ml ulei de ricin, 5ml ulei de trandafir. Acestea se amestecă şi se lasă la rece timp de două zile. Se aplică prin masare pe păr, se înfăşoară capul într-un prosop şi se lasă uleiurile să acţioneze peste noapte. A doua zi se spală şi se clăteşte cu multă apă.

Din 100ml apă, o lingură de plante uscate (de exemplu muşeţel pentru blonde sau coajă de nucă pentru brunete) şi 6 linguri de suc de lămâie sau oţet de fructe se poate prepara o loţiune pentru clătirea părului după spălare în modul următor: din apă şi plante se prepară o infuzie în care, după 10 minute, se adaugă sucul de lămâie sau oţetul. Se aplică pe părul ud fără a se mai clăti după aceea. Pentru părul gras şi subţire este foarte eficient masajul cu macerat din următoarele plante (câte o linguriţă din fiecare): rozmarin, muşeţel (sau cimbru), urzici (sau coada-calului). Se poate adăuga şi o lingură de oţet de fructe.

Un fixativ natural poate fi preparat din 250ml de apă în care se adaugă o linguriţă de miere, puţin oţet şi câteva picături de ulei aromat. Se aplică în locul loţiunii pentru clătire.

Câteva idei pentru îngrijirea corpului
Săpun nutritiv: se prepară dintr-un săpun obişnuit de toaletă dat pe răzătoarea mică şi dizolvat în 300 ml de ceai tare din flori de tei amestecat cu 4 linguri de suc de grapefruit, ambele încălzite. Se mai înglobează 5 picături de ulei de micşunea şi 4 linguri de fulgi fini de ovăz. Când ajunge o masă păstoasă se pune în forme, se acoperă cu o pânză uscată, se lasă să stea 2-3 săptămâni într-un loc uscat şi cald, după care pot fi scoase din forme şi împachetate.

Deodorant natural: 1g mentol se dizolvă în 30ml alcool de 90º. Se încălzesc 50ml apă de trandafir în care se dizolvă 1g piatră acră. Se amestecă cele două soluţii şi se agită energic. Se păstrează într-un recipient din sticlă bine închis pentru a evita evaporarea. Un alt deodorant natural mai delicat poate fi constituit din câteva picături de ulei esenţial (lavandă, mentă, busuioc, etc.) adăugate într-o linguriţă de apă, amestec cu care se tamponează apoi pielea. Se foloseşte imediat.

Masarea pielii cu urina proprie are efecte dezinfectante, vindecătoare, de întinerire, care pot părea de domeniul miracolului. Vechii romani foloseau urina şi ca pastă de dinţi, datorită efectelor sale de curăţare şi albire a dinţilor.

Ulei pentru corp: se amestecă bine şi se păstrează apoi într-o sticlă de culoare închisă 50ml ulei de susan, 25ml ulei de ricin, 10ml ulei de germeni de grâu şi câteva picături de ulei volatil.

Ulei pentru plajă: 250ml ulei de măsline presat la rece, 10picături tinctură de iod şi sucul de la o lămâie se amestecă şi se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Se agită înainte de utilizare.

Ulei de masaj anticelulitic: un pumn de frunze proaspete de iederă se lasă la macerat timp de două săptămâni în 200ml ulei de germeni de grâu, apoi se strecoară presând bine plantele şi se adaugă două picături de ulei eteric de rozmarin. Se păstrează într-un recipient din sticlă şi se aplică zilnic după duş prin mişcări energice de masaj.

Parfum: dacă vrem un parfum fără riscuri, putem să alegem unul cu uleiuri esenţiale, dar fără alcool.

****
 
Ingredientele pentru aceste produse pot fi cumpărate din magazine Plafar, din magazine naturiste sau din raioanele naturiste ale supermarket-urilor la preţuri accesibile. Câteva sfaturi în acest sens:
- ceara e bine sa fie achiziţionată direct de la producătorii apicoli pentru a fi cât mai curată, fără adaosuri (nu se foloseşte ceara care se găseşte în magazine, gata preparată de exemplu pentru epilat, aceasta conţine şi alte ingrediente în afară de ceară);
- cumpăraţi migdale neprăjite, lapte praf fără zahăr, apă de trandafiri care conţine doar compuşi naturali (e bine să citiţi etichetele înainte de a cumpăra);
- gelul de aloe vera se obţine cel mai simplu din frunzele proaspete ale plantei respective, al căror miez se rade cu o lingură de lemn după ce frunza a fost despărţită în două pe lungime (în concluzie, e folositor un ghiveci cu o plantă de aloe printre celelalte plante de apartament, ea se regenerează repede şi putem folosi din frunzele ei din când în când);
- untul clarificat se prepară după o reţetă pe care o găsiţi la capitolul despre sănătate al site-ului nostru.
(sursa yogaesoteric.net)